Tahbes Populair zwart met raamzoeker – 1949-1950

Raamzoeker incompleet

Op 20 september 1945 richtten Johan Bert Brokmeier en zijn vriend Paul Johannes Steegers in Voorburg hun camerafabriek ‘v.o.f. Tahbes’ op. ‘V.o.f.’ staat voor ‘vennootschap onder firma’ dat is een bedrijfsvorm waarin ten minste 2 personen samenwerken onder één gezamenlijke naam en ‘Tahbes’ is een acroniem voor ‘Technisch en Algemeen Handelsbureau Brokmeier en Steegers’. De fabriek bestond tot 1957 en heeft in die periode in totaal zo’n 30.000 camera’s gefabriceerd.

Het bedrijf begon zijn activiteiten aanvankelijk op het gebied van camerareparatie’s, maar legde zich daarnaast toe op het ontwikkelen en bouwen van fototoestellen. In 1948 verscheen hun eerste camera; de Tahbes Synchro, in 1949 en 1950 volgden de Synchrona en de Populair. Van ieder van deze drie modellen heeft Tahbes zo’n 10.000 exemplaren geproduceerd. De eerste Synchro’s waren vooral bestemd voor de soldaten van de politionele strijdmacht, die werd uitgezonden naar voormalig Nederlands-Indië. De Synchrona was een uitgebreidere versie van de Synchro. Van de verschillende camera’s zijn een tiental variaties in uitvoering en bekleding gefabriceerd. De eerste camera’s werden uitgevoerd met een Albadazoeker. Deze zoeker werd al tijdens WO II ontwikkeld door Generaal Van Albada, die als adviseur werkte voor De Oude Delft. Het nadeel van deze zoeker is dat je er met beide ogen tegelijk doorheen moet kijken. Latere modellen hebben een Newtonzoeker, deze is kwalitatief minder, maar wel eenvoudiger in gebruik. Er zijn tevens (goedkopere) uitvoeringen met een zicht- of raamzoeker. Alle lenzen en zoekers werden gefabriceerd door ‘De Oude Delft’.

In 1949-1950 kwam ook de Populair op de markt. Voor de export naar Chili werd een goedkope, roestbruin gelakte versie gebouwd zonder afstandinstelling. Het toestel werd nog extra voordelig geproduceerd door er een raamzoeker op te zetten. Er waren naast niet-gesynchroniseerde modellen ook modellen met een gesynchroniseerde flitser. Ik heb de roestbruine Populair met een raamzoeker en een rond afdekplaatje linksboven op de flitseringang. Blijkbaar heeft de fabrikant voor deze uitvoering de body van de Synchro of Synchrona met een opening voor de flitsaansluiting gebruikt. Bij latere modellen is de top glad. Er zijn uitvoeringen met en zonder bodemsteuntje. Verder heb ik ook de Populair met een zwarte body en een incomplete raamzoeker. Het productienummer is E 5054. Mijn uitvoeringen hebben geen uitklapbare front- en bodemsteun.

 

 

Andere suggesties…