Achter de schermen

Voor mijn hele collectie geldt dat ik vrijwel ieder object in eigen beheer heb aangekocht.

Ik ben eigenaar/ontwikkelaar van het digitale museum ‘Fred’s fotografica’ dat in maart 2023 online is gegaan. Ik heb al beschreven hoe de website tot stand is gekomen, op deze pagina wil ik mijn bezoekers meenemen in alle activiteiten die ik uitvoer om mijn website/museum bij te houden. Pas toen ik actief ging beschrijven hoe ik dat doe, realiseerde ik me zelf ook pas wat een scala aan activiteiten er voor nodig is en hoeveel tijd ik er structureel in investeer. De website voegt daarmee voor mij een complete dimensie toe aan het verzamelen van fotografica. Ik zet het op een rijtje:

Aanschaf nieuwe items

Voor mijn hele collectie geldt dat ik vrijwel ieder object in eigen beheer heb aangekocht. Het meest frequent koop ik nieuwe verzamelobjecten via Marktplaats en als vaste bezoeker van de speciale beurzen voor fotografica in Hilversum en Doesburg. Ook koop ik zeer regelmatig camera’s of stereoscopen in de winkel van Roel Fokken en incidenteel vind ik toestellen op antiek- en curiosamarkten door het hele land of in kringloop-, antiek- en brocante winkels. Sporadisch koop ik ook van een collega-verzamelaar.

Catalogiseren aankopen

De eerste stap bij iedere nieuwe aankoop is altijd het catalogiseren. Ik heb daarvoor een digitale catalogus aangemaakt en noteer alle aankopen in het betreffende catalogusdeel; platen-, balg- , box- , Nederlandse camera, stereoscopen, accessoires, enz. Ik vermeld daarbij waar mogelijk de naam van het object, het land van herkomst, de productiedata en de aanschafprijs. Daarna verwerk ik de aanschafprijs per categorie en bereken ik het totaalbedrag door voor mijn hele verzameling. Zo houd ik zicht en grip op de uitgaven voor mijn collectie.

Documenteren aankopen

De tweede stap is het documenteren van de aankoop. Ik ‘google’ altijd iedere nieuwe aanschaf en bepaal op welke pagina van de website het object moet worden geplaatst. De plek op de site bepaalt ook of ik wel of geen begeleidende tekst ga schrijven. Als er geen tekst nodig is, noteer ik alleen de naam van de camera, het jaartal van productie en het land van herkomst. Ik voeg teksten toe bij bijzonderheden over de camera en/of producent of opvallende zaken rondom de aanschaf. Enkele categorieën, zoals Nederlandse camera’s, documenteer ik altijd uitgebreid.

Teksten schrijven 

Voor het schrijven van teksten start ik met het zoeken en downloaden van informatie, bij voorkeur uit verschillende bronnen, die ik combineer en herformuleer in mijn eigen schrijfstijl ten aanzien van woordkeuze, zinsbouw, volgorde en inhoud. Ik stel de ruwe versie vervolgens bij door informatie te comprimeren en voeg waar mogelijk/nodig een persoonlijke noot toe. Het hele proces van het schrijven van de teksten en het minutieus aanscherpen tot de beoogde eindtekst vindt meestal verspreid over meerdere dagen plaats.

Fotograferen aankoop

Alle foto’s op mijn website heb ik zelf gemaakt en deze zijn op basis van beeldrecht op mijn site geplaatst. Ik heb het fotograferen gestandaardiseerd door steeds vanuit dezelfde positie foto’s te maken en bij alle camera’s en stereoscopen worden 3 foto’s afgebeeld in dezelfde volgorde; aanzicht linksvoor – aanzicht midden – aanzicht rechtsvoor. Waar nodig voeg ik detailfoto’s toe. Inmiddels heb ik al meer dan duizend foto’s op mijn site staan.

Ik schiet alle foto’s in mijn lichttent met een witte achtergrond. Ik maak altijd meerdere foto’s en selecteer direct van iedere positie de mooiste afbeelding op mijn laptop. Om een betere scherpte/diepte in mijn foto’s te krijgen heb ik onlangs een telelens aangeschaft.

Plaatsing op de website

Joost van ‘Merkelijk Waar’ is de bouwer en beheerder van mijn website en verantwoordelijk voor de vormgeving. Maar, na een leerzame spoedcursus webbeheer van hem lukt het me inmiddels om zelf aangepaste teksten en nieuwe objecten te uploaden en op mijn website te plaatsen.

Plaatsing aankoop in de collectie

Mijn camera’s staan gerangschikt op merk-, categorie en/of land van herkomst, de stereoscopen vooral op basis van het type of merk. Ik pas regelmatig de opstelling aan als ik onvoldoende ruimte heb om nieuwe aankopen op de goede plek uit te stallen. Ook heb ik de laatste tijd meerdere keren mijn stellingkasten uitgebreid en heb nu zo ongeveer de maximale capaciteit op basis van de beschikbare ruimte benut.

Overige activiteiten

Ik ben lid van de vereniging ‘Fotografica’ en naast het documenteren en verwerken van nieuwe aanwinsten lees ik het gelijknamige verenigingsblad ‘Fotografica’ dat 4x per jaar verschijnt. Ik zoek zeer frequent en heel gericht op Marktplaats, waarvoor ik ook specifieke zoekopdrachten heb opgegeven en controleer dagelijks het aantal bezoekers en views op mijn website. Verder ben ik altijd op zoek naar nieuwe documentatie en/of mogelijkheden om de informatie op mijn website uit te breiden.

Nieuwe objecten maak ik natuurlijk eerst schoon. Ik beperk me vooral tot de buitenkant, ik ben meer geïnteresseerd in de geschiedenis van de camera dan in de technische staat. Omdat mijn collectie niet in vitrines staat, wordt deze natuurlijk wel stoffig. Zo’n twee keer per jaar hou ik grote schoonmaak; ik maak dan alle objecten en alle schappen in de stellingen één voor één schoon, een klus waar ik meestal een paar dagen voor uittrek.

Profilering website

Tot slot investeer ik natuurlijk ook in de profilering van mijn website. Ik stuur standaard de link door na iedere aanschaf via Marktplaats en deel visitekaartjes uit bij gesprekken over mijn hobby of aankopen op beurzen, markten of in winkels en we hebben een bericht geplaatst op het social mediaplatform LinkedIn. Ik onderhoud verder contacten met collega-verzamelaars en ik heb mijn website aangemeld op de hobbypagina www.moetjekijken.nl. In december 2023 verscheen mijn verhaal bovendien in hun verenigingsblad ‘De Verzamelaar’. Op deze manier bezig zijn met fotografica is voor mij toch ook een ‘way of life’ geworden.

Heb je vragen, opmerkingen of een eventuele aanvulling voor mijn collectie?

Heb je vragen, opmerkingen of een eventuele aanvulling voor mijn collectie?