Over Fred’s Fotografica

Mijn naam is Fred Kramer, ik ben in 1953 in Apeldoorn geboren en woon sinds 2018 in het mooie Zutphen. Daarvoor woonden we in Assen en daar veranderden we rond 2010 onze woonstijl van modern naar brocante. In de zoektocht naar spullen vond ik ook mijn eerste boxcamera. Het bleek de opmaat voor het kopen van meer camera’s.

Vanaf dat moment bezocht ik naast brocante winkels en -markten ook kringloop- en antiekwinkels, rommel- en curiosamarkten en natuurlijk de digitale omgeving van Marktplaats. Een bijzonder moment was toch wel de aankoop van mijn eerste houten reiscamera. Sinds ik in januari 2020 lid ben geworden van ‘Fotografica’ bezoek ik ook de beurzen in Hilversum en Doesburg en ik ben vaste klant in de winkel van Roel Fokken.

Ik verzamel alleen camera’s van vóór 1970, daarmee past mijn eerste fototoestel, de ‘Agfa Iso Rapid’ ook net in mijn collectie. Eerlijk gezegd ben ik niet echt geïnteresseerd in de technische kant van de toestellen, het maakt me eigenlijk ook niet uit of ze nog werken of niet. Mij trekt vooral de geschiedenis van de camera’s. Ik denk dat hier mijn lerarenhart spreekt.

‘Specials’ in mijn verzameling zijn Nederlandse camera’s en de merken Kodak, Agfa en Ensign. Verder heb ik een flinke merkendiversiteit aan boxen. Naast camera’s verzamel ik ook accessoires zoals flitsers, statieven en snijapparaten. En, nadat ik eenmaal mijn eerste ‘Holmes’ stereokijker had gekocht, ben ik ook stereoscopen gaan verzamelen. Inmiddels zijn dat er al weer zo’n 45. Een pronkstuk is de zwarte ‘Brewster’ stereoscoop, die door mijn broer John van Jokra.nl is gerestaureerd. Hij heeft er ook een prachtige standaard voor gedraaid.

Ik heb op zolder mijn ‘mancave’ waarin mijn hele verzameling staat uitgestald op zelfgebouwde stellingkasten. Zittend in mijn vintage rookstoel kan ik daar echt van genieten. Toen ik na 48 jaar werken als leraar en onderwijsadviseur met pensioen ging en dus meer tijd kreeg, was dat voor mij het ideale moment om mijn verzameling te gaan documenteren en ontstond ook het idee van het ‘digitale fotograficamuseum’. Ik wil zo de herinnering aan de geschiedenis van de fotografica vastleggen voor de toekomst. Mijn volledig non-profit website is gebouwd door onze zoon Joost van ‘Merkelijk Waar’.

De getoonde camera’s zijn niet te koop, informatie over mijn camera’s of aanvullingen voor mijn verzameling zijn welkom via het contactformulier.

Ik wens jullie veel kijk- en leesplezier.

Fred Kramer

Amateur verzamelaar van fotografica

“Ik heb op zolder mijn ‘mancave’ waarin mijn hele verzameling staat uitgestald op zelfgebouwde stellingkasten. Zittend in mijn vintage rookstoel kan ik daar echt van genieten.”

Help je mijn collectie verder uit te breiden?

Help je mijn collectie verder uit te breiden?