Ontwikkeling website

“Vanaf de eerste aankoop hield ik al een overzicht bij met daarop de naam van de camera, jaartal van productie, land van herkomst en aanschafprijs.”

Ik verzamel dus al vanaf 2014 analoge fototoestellen van vóór 1970, pas vanaf 2019 kwamen daar ook stereoscopen bij. De eerste jaren waren mijn aankopen vooral toevalstreffers, maar met het groeien van mijn collectie ben ik steeds gerichter gaan verzamelen. Gaandeweg ontstond in die periode bij mij het idee om iets te gaan doen rondom het documenteren van mijn camera’s. Maar, een fulltime baan als senior onderwijsadviseur met heel Nederland als werkgebied en de daaraan gekoppelde lange reistijden en tientallen hotelovernachtingen per jaar waren lange tijd nog een belemmerende factor.

Toen ik op 1 juli 2022 deels met pensioen ging, had ik opeens meer vrije tijd om aan mijn hobby te besteden. Ik veranderde de opstelling op zolder, bouwde mijn stellingkasten uit en ordende mijn camera’s opnieuw op merk en/of type. Vanaf de eerste aankoop hield ik al een overzicht bij met daarop de naam van de camera, het jaartal van productie met het land van herkomst en de aanschafprijs. Ik had het plan om dit ooit verder te digitaliseren met afbeeldingen van mijn camera’s om bijvoorbeeld mee te nemen naar beurzen ter ondersteuning van nieuwe aankopen. Het is me namelijk wel eens overkomen dat ik een camera kocht, die ik bij thuiskomst al bleek te hebben. Ergens in die periode evolueerde dit plan echter in mijn hoofd naar de vorm van een digitaal museum. 

In diezelfde tijd startte onze jongste zoon Joost zijn eigen bedrijf Merkelijk Waar waarmee hij bedrijven ging ondersteunen met fotografie, storytelling, social media en het bouwen van websites voor verschillende klanten. Terwijl ik hem hielp bij het ontwerpen en inrichten van zijn nieuwe kantoor aan huis bespraken we samen de mogelijkheden voor mijn website. Hij wilde hem wel bouwen als ik alle content zou aanleveren en daarmee was voor mij meteen een nieuwe vrijetijdsbesteding geboren. Al gauw raakte die ontwikkeling in een stroomversnelling, omdat ik er met de voor mij kenmerkende voortvarendheid en intensiteit aan begon.

Ik maakte eerst een hoofdstukindeling voor de site en stelde vervolgens alle bijbehorende teksten samen. Ik kon hierbij mooi gebruik maken van mijn werkervaring in het schrijven van onderwijsgerelateerde artikelen en mijn mede-auteurschap van een wetenschappelijk boek over instructievaardigheden in het basisonderwijs. De eerste stap was de naam; ik bedacht hiervoor Freds fotografica en de allitererende dubbele ‘f’ in de naam werd ook het uitgangspunt voor mijn logo, dat verder door Joost is ontworpen. 

Op basis van het logo ontwikkelden we mijn visitekaartje en bestelden die via Vistaprint. Mijn domeinnaam www.fredsfotografica.nl hebben we laten registreren bij Strato en samen vonden we een geschikt voorbeeldframe om de website te bouwen.

Voor de site was natuurlijk meer nodig dan alleen het produceren van teksten en ik liep daarbij al snel tegen het probleem aan van het fotograferen van mijn verzameling; ik had geen geschikte digitale camera en dat werd dus direct een belangrijke aankoop. Ik koos op advies van Joost voor de Canon EOS 2000D met een standaard 18-55 mm zoomlens. Voor een goede belichting en het voorkómen van een storende achtergrond schafte ik een Yorbay lichttent van 60x60x60 cm aan en bij IKEA kocht ik een houten draaiplateau, dat ik vervolgens wit heb geschilderd. Met 2 houten schragen en een meubelpaneel bouwde ik op zolder de opstelling om te kunnen fotograferen. Tot slot maakte ik lijsten per categorie om de foto’s aan de goede camera of stereoscoop te kunnen linken en zo voorbereid begon ik in december met het maken van de eerste proeffoto’s. Ik besloot om per object steeds 3 foto’s te nemen; aanzicht schuin links voor, aanzicht frontaal en aanzicht schuin rechts voor. Ik heb er bewust voor gekozen om alle foto’s ‘uit de hand’ te schieten in plaats vanaf een statief, voor mij staat dit symbool voor mijn hobbyaanpak.

En toen begon het echte fotograferen; ik ben daar uren, dagen, weken mee bezig geweest. Zoekend naar de goede belichting, de juiste opstelling, de correcte scherpstelling en de afstand. Ik heb vooral in het begin meer foto’s weggegooid dan ik heb bewaard. Maar wat heb ik daar van genoten! Na iedere serie was er weer het spannende moment om ze te bekijken op mijn laptop; wat is goed, wat moet over? Daarna steeds weer de hele productie doorsturen naar Joost, zodat die de website inhoudelijk kon vullen. Mijn idee was het bouwen van een soort lineaire website met aan de ene kant van de pagina de foto’s en aan de andere kant de bijbehorende teksten. Ik dacht dat ik op die manier de website zelf zou kunnen bijhouden en aanvullen bij nieuwe aankopen. Toen ik echter de eerste preview van Joost kreeg heb ik dat beeld direct moeten bijstellen. De website werd veel professioneler dan ik had verwacht en eigenlijk maakte dat het wachten op het eindresultaat alleen nog maar spannender. Tijdens het fotograferen merkte ik dat de scherpte/diepte in de foto’s niet optimaal was. Ik heb daarom inmiddels een 18-135 mm zoomlens gekocht, waarmee ik van een grotere afstand kan fotograferen. Door die lens nu standaard te gebruiken bij het fotograferen van nieuwe objecten werd de kwaliteit van mijn foto’s beter.

Op 1 maart 2023 was het zover en kreeg ik ’s avonds een appje van Joost dat de website online stond. Ik ben apetrots op het resultaat en ik heb veel leuke reacties ontvangen van familie, vrienden, collega’s en medeverzamelaars. Super goed gedaan Joost.

Daarna volgde de fase van de profilering van mijn website om meer bezoekers te trekken. Om te kunnen zien wat de effecten hiervan zijn wilde ik een ‘tracker’ op de site. Joost heeft daarvoor www.jouwstatts.nl geïnstalleerd, waarmee ik dus het aantal unieke bezoekers en views kan volgen.

Op 1 juli 2023 ben ik na exact 48 jaar werken volledig met pensioen gegaan en daardoor kreeg ik dus nog meer vrije tijd. We hebben toen onze pup Lola (Toy-poedel) aangeschaft en de eerste maanden hebben we veel tijd aan haar opvoeding en verzorging besteed. Daarnaast ben ik ook heel druk geweest met het aanvullen en verbeteren van de inhoud en de kwaliteit van mijn website, ik kan dat na een spoedcursus van Joost inmiddels grotendeels zelf.

In juli 2024 ben ik bovendien gestart als vrijwilliger op de educatieve afdeling van het Museum Henriëtte Polak en het Stedelijk Museum Zutphen. Ik houd me daar bezig met het (her)schrijven van educatieve teksten en het verzorgen van museumlessen aan groepen leerlingen van het basisonderwijs en hierbij komt mijn jarenlange onderwijservaring natuurlijk prima van pas.

Meer weten over de geschiedenis van fotografica?

Meer weten over de geschiedenis van fotografica?